Etiquette

Kledingvoorschriften op uitnodigingen

Om misverstanden te voorkomen wordt meestal op een formele uitnodiging voor een gelegenheid ook het kledingvoorschrift vermeld. Voor de heren:

  • Netjes: Tenue de ville
  • Informeel: Kostuum
  • Formeel: rokkostuum (white tie)
  • Semi-formeel: smoking (black tie)

Stadskledij

Stadskledij of tenue de ville is een kledingvoorschrift
Het betekent dat de heren in een net pak of colbert, een effen overhemd met een stemmige das en donkere schoenen dienen te verschijnen. Voor de dames past hier bijvoorbeeld een mantelpakje of een nette jurk bij.
Tenue de ville betekent letterlijk stadskleding. Dat wil zeggen nette kleding voor overdag (geen avondkleding). Voor dames: een mantelpakje of een geklede jurk, met panty of kousen (geen blote benen; rok of jurk dient tot over de knieën gedragen te worden) en eventueel een hoed. Voor heren een net pak, al dan niet driedelig, donkerblauw of grijs, met overhemd en das, zwarte schoenen en donkere sokken.

Pak

Een pak is een informeel westers stijl kleren voor mannen. Het bestaat uit een broek, hemd, jasje, een das en eventueel een vest en een hoed.
Tegenwoordig worden pakken op drie manieren verkocht:

  • maatkleding : Persoonlijk op de maat gemaakt
  • maatforcé      : Als basis confectie met meerdere aanpassingen in de assemblage.
  • confectie        : Zo uit het vak

Rokkostuum

Een rokkostuum is een pak voor heren. Een rokkostuum wordt gedragen op formele feesten en bij ceremoniële gebeurtenissen. Het is gebruikelijk om op de uitnodiging waar een heer in rok wordt verwacht de woorden "cravate blanche/white tie" of "décorations" te vermelden. Dames verschijnen dan in het "lang".
Het rokkostuum is het chicste wat een man kan dragen. Het bestaat uit een jas die twee scherpe punten en lange panden bezit, een gesteven hemd met opstaande boord, een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte broek met enkele of dubbele bies aan de zijkant.
De gebruikelijke accessoires zijn parelmoeren of ingelegde knoopjes voor het vest, een witte pochet, zwarte lakschoenen, een paar witte handschoenen, een witte sjaal, zwarte hoge zijden hoed en desnoods ook mantel en wandelstok. Het is ongebruikelijk om bij een rok een polshorloge te dragen.

Smoking

Een smoking is een tweedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij (formele) feestelijke gelegenheden. Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen, een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt), een cummerbund (een sjerp (afgeleid van het Britse militaire uniform in Brits-Indië) die geplooid om het middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als het strikje en de lapallen) en een zwarte vlinderdas. In het Engels spreekt men dan ook van black tie
Bij nog formelere gelegenheden, m.n. bij gala's, draagt de man een rokkostuum. Hierbij wordt altijd een witte vlinderdas gedragen (white tie). In de tropen wordt ook wel een "tropensmoking" met een zwarte broek en een wit jasje gedragen. De term smoking wordt in de meeste Europese talen gebruikt, maar niet in het Engels. In het Engels betekent een smoking jacket een jasje dat traditioneel na het eten werd gedragen, wanneer de heren zich terugtrokken van het vrouwelijk gezelschap en gezamenlijk een sigaar rookten. Dit gebruik was om rooklucht uit de nette kleding te houden. Het jasje werd hierna weer verwisseld voor het nette dinner jacket. Het genoemde witte jasje is dus in feite een smoking jacket. In de tropen wordt net zo goed een zwarte of donkerblauw dinner jacket gedragen als in de rest van de wereld. Er bestaan ook linnen dinner jackets. Op zich is het dragen van een wit jasje dus niet verkeerd, maar wel zeer ongebruikelijk.De schoenen onder een dinner jacket of rok dienen van glad zwart leer te zijn.